Razstava »Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso«, storitveno in informacijsko oblikovanje na področju zdravstva in trajnostnega transporta

Razstava konceptov storitvenega in informacijskega oblikovanja, Mestna hiša Ljubljana, foto: arhiv RRA LUR

Inovativne rešitve za naše vsakdanje probleme 

Po uspešno izvedenem aprilskem simpoziju in delavnicah storitvenega in informacijskega oblikovanja »Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso«, je v ponedeljek, 27. maja 2013 ob 20. uri v prostorih Mestne hiše v Ljubljani potekala otvoritev razstave, ki predstavlja rezultate celotnega kreativnega tabora.

Goste je uvodoma pozdravila mag. Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR. RRA LUR je ustanovila Regionalni center kreativne ekonomije, ki izvaja slovenske in mednarodne projekte za spodbujane kreativne ekonomije v Ljubljanski urbani regiji. »RCKE, ki deluje v okviru RRA LUR bo spodbujal implementacijo oblikovanih konceptov in tudi v prihodnje povezoval ustvarjalce kreativnih industrij z različnimi storitvenimi sektorji, saj bomo z več inovativnosti v storitvah bolj učinkoviti in konkurenčni,« je dejala Lilijana Madjar.

O razstavi in prvi slovenski knjigi o storitvenem in informacijskem oblikovanju z naslovom »Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso« pa je spregovorila Barbara Predan, Pekinpah in ALUO. Izpostavila je dobro zasnovane idejne koncepte informacijskega in storitvenega oblikovanja, ki v središče postavljajo izkušnje uporabnika ter poudarila, da je dobra uporabniška izkušnja pogoj za zadovoljstvo uporabnika in ponudnika storitve ter ob tem tudi dobro poslovanje organizacij.

Lilijana Madjar, foto: arhiv RRA LUR
Barbara Predan, foto: arhiv RRA LUR
John Thackara, foto: arhiv RRA LUR

Razstavo, ki jo organizira Regionalni center kreativne ekonomije (RKCE) v sodelovanju z društvom Pekinpah, je v nadaljevanju slovesno odprl častni gost, britanski teoretik oblikovanja, John Thackara, ki je ob tej priložnosti povedal, da kar vidimo danes na razstavi je pravzaprav naslednja stopnja v procesu preoblikovanja mest, ko z zamišljanjem novih storitev in aktivnosti poskušamo zagotoviti večjo kakovost bivanja njenim prebivalcem. Avtorji konceptov so pripravili rešitve na dveh zahtevnih področjih, zdravstvu in trajnostnem transportu, ki neposredno vplivata na kakovost bivanja. »Zelo dobro je, da so koncepti storitev razstavljeni v javnem prostoru, s tem je prebivalcem in obiskovalcem mesta ponujena priložnost, da premislijo ponujene rešitve in jih sooblikujejo. Pomembno je, da se v oblikovanje rešitev na tako pomembnih področjih vključuje čim več prebivalcev mesta,« je dejal John Thackara.

13 rešitev storitvenega in informacijskega oblikovanja za zdravstvo in javni transport

Razstava predstavlja rezultate širšega mednarodnega dogodka, tridnevnega kreativnega tabora storitvenega in informacijskega oblikovanja, ki je potekal med 10. in 12. aprilom 2013 v Mestni hiši v Ljubljani, in rezultate petmesečnega seminarja storitvenega in informacijskega oblikovanja, ki je potekal na ALUO v študijskem letu 2012-2013.

LPP - Ljubim potniški promet, Ana Bekš, Urška Kadunc, Matic Vihtelič, Seminar storitvenega in informacijskega oblikovanja na ALUO, foto: arhiv RRA LUR
Nakupovalni listek: Jem zdravo, Matjaž Čuk, Ana Osredkar, Tina Pezdirc Nograšek, dr. Marjeta Tomažič, Delavnica s področja zdravstva, Foto: arhiv RRA LUR
KapLJica, Žan Brezec, Aidan Cerar, Amadea Derenda, Martina Skočir, Tomaž Ščavničar, Delavnica s področja trajnostnega transporta, foto: arhiv RRA LUR

Moč tabora v aprilu se je izkazala v zanimivi mešanici mlajših profesionalnih oblikovalcev in oblikovalk, ustvarjalnih posameznikov različnih izobrazb (ekonomske, naravoslovno- in biotehniške, izobrazbe s področja informatike, umetnostne zgodovine, arhitekture itd.) ter študentov in študentk oblikovanja. Vsemu naštetemu se je pridružil še izbor deležnikov iz že omenjenih področij raziskovanja: zdravstva in trajnostnega transporta.

Marjeta Tomažič, UKC LJ, Delavnica s področja zdravstva, foto: arhiv RRA LUR
Nina Živkovič, Zavod Papilot, Delavnica s področja zdravstva, foto: arhiv RRA LUR
Matej Gojčič, RRA LUR, Delavnica s področja trajnostnega transporta, foto: arhiv RRA LUR
Jošt Šmajdek, LPP, Delavnica s področja trajnostnega transporta, foto: arhiv RRA LUR
Andrej Brglez, Egozero, Delavnica s področja trajnostnega transporta, foto: arhiv RRA LUR
Delavnica s področja trajnostnega transporta, foto: arhiv RRA LUR

Storitveno in informacijsko oblikovanje v zdravstvu in trajnostnem transportu

»Zdravstvo in trajnostni transport sta dve področji, ki nenehno vstopata v naše življenje in od nas zahtevata manjši ali večji odziv, interakcijo, osebni odnos. Kljub kompleksnosti lahko oblikovalci – v timskem delu z drugimi deležniki – suvereno in kakovostno posežejo v obe izbrani temi. Obe sta tudi vezani na družbeno odgovorno oblikovanje, torej oblikovanje za skupnost. Izbrani področji torej ponujata izzive mentaliteti participatornega oblikovanja ter možnost reševanja problemov v partnerstvu z javnimi in zasebnimi ustanovami,« pojasnjujeta dr. Barbara Predan in dr. Petra Černe Oven.

Razstava konceptov storitvenega in informacijskega oblikovanja, Mestna hiša Ljubljana, foto: arhiv RRA LUR

Kako izboljšati uporabniško izkušnjo pri obstoječih storitvah in kako razširiti ponudbo javnega prevoza v regiji

Razstava ponuja pregled konceptov, ki so nastali na delavnicah kreativnega tabora Ljubljana (CCAlps) in na seminarju storitvenega in informacijskega oblikovanja (ALUO). Udeleženci delavnic in seminarja so oblikovali koncepte za izzive na področju transporta in zdravstva. Na področju transporta so reševali problematiko negativne percepcije vožnje z mestnim avtobusom; povečanje preglednosti avtobusnih shem; boljše izkoriščenosti obstoječega javnega potniškega prometa; nove rešitve za dnevne migrante; itd.

Kako izboljšati kakovost življenja z demenco in sladkorno boleznijo ter izvajati nove oblike komunikacije s pacienti

Na področju zdravstva so nastale konceptualne rešitve za ohranjanje in izboljšanje miselnih procesov dementnih, zdravo prehranjevanje sladkornih bolnikov, celostno uporabo zdravstvene kartice, večjo kakovost življenja obolelih za revmatoidnim artritisom in večjim poudarkom na preventivnih dejavnostih za več zdravja. 

Koncept na temo trajnostnega transporta, Mestna hiša Ljubljana, foto: arhiv RRA LUR
Koncept na temo zdravstva, Mestna hiša Ljubljana, foto: arhiv RRA LUR

Na otvoritve razstave predstavljena tudi knjiga o storitvenem in informacijskem oblikovanju

Zelo pomemben korak Regionalnega centra kreativne ekonomije in Društva Pekinpah, ki sta na tem projektu sodelovala, je zagotovo obsežna knjiga, ki so jo izdali ob tej priložnosti. Že njen naslov »Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso« nam pove, da gre za premik k iskanju pravih problemov in potreb, s katerimi se pri sprejemanju in dajanju storitev ter informacij dnevno srečujemo. Knjiga je teoretsko analitična in hkrati praktično usmerjena. V odlični obliki – zanjo je poskrbel Studio Milklavc – bo zagotovo v pomoč vsem, ki bi želeli s kreativnostjo in inovativnostjo priti do zadovoljstva uporabnikov in uspešnega poslovanja organizacij. Knjigo je torej mogoče brati kot priročnik, kot vodnik, kako in zakaj se lotiti dveh izredno kompleksnih področij, ki sta hkrati integrirani v vse pore našega vsakdanjega življenja.

Knjiga "Oblikovanje agende ali kako se izogniti reševanju problemov, ki to niso", foto: arhiv RRA LUR

Več o posameznih predlaganih rešitvah (ki nam potrjujejo, da lahko s storitvenim in informacijskim oblikovanjem pozitivno vplivamo na okolje, ko oblikujemo za skupnost in sprožamo konkretne spremembe), o metodologiji in nenazadnje tudi o tem, kaj konkretno bi lahko odločevalci politik storili, da se zadeve na tem področju izboljšajo, si lahko pogledate na razstavi in preberete v zgoraj omenjeni knjigi.

 

Proces razvoja Kreativnih taborov Ljubljana si lahko ogledate na spodnjih povezavah:

1. Kreativni tabor // kratki film (2:22)

2. Kreativni tabor // izjave (6:39)

 

Razstava je bila v Osrednjem atriju Mestne hiše na ogled vse do 8. junija 2013.

Vabilo na voden ogled po razstavi.

Vabilo na otvoritev razstave.

 

13.11.2015

Nagrajen je projekt »Komplet družabnih iger za osebe obolele z demenco/D9«

Včeraj je v Cankarjevem domu potekala podelitev nagrad »Oblikovalski dosežek«, ki jih Društvo...

12.11.2015

RŠS LUR v šolskem/študijskem letu 15/16

Obvestilo delodajalcem v zvezi z izvajanjem sofinanciranja kadrovskega štipendiranja v okviru...

11.11.2015

Javni razpis za sofinanciranje kadrovskih štipendij delodajalcem za šolsko/študijsko leto 2015/2016

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije (sklad) je objavil Javni...