11.05.2012

RRA LUR GOSTILA NAJVIŠJE PREDSTAVNIKE FINSKE REGIJE SEVERNI SAVO

Dne 10. maja 2012 je Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) v Veliki sejni dvorani na Magistratu Mestne občine Ljubljana gostila najvišje predstavnike finske regije Severni Savo (Pohjois-Savo). Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi regionalnega razvoja v Republiki Sloveniji, s posebnim poudarkom na Ljubljanski urbani regiji, ter izmenjavi informacij in dobrih praks.

Štirinajstčlansko finsko delegacijo sta vodila gospod Markku Rossi, predsednik Regionalne uprave regije Severni Savo ter poslanec finskega parlamenta, ter gospod Jussi Huttunen, regijski župan Sveta regije Severni Savo. Delegacijo je sestavljalo več članov Regionalne uprave, predstavnikov Sveta regije ter direktorjev, pristojnih za regionalni razvoj.

Srečanje je z uvodnim nagovorom otvoril podžupan Mestne občine Ljubljana, gospod Aleš Čerin, ki je predstavil napredek Ljubljane v zadnjih letih. Kot je poudaril, je osnovno poslanstvo sedanje mestne oblasti narediti Ljubljano čim bolj prijazno in dostopno za vse prebivalce ter obiskovalce, osnova, na kateri gradijo, pa je gospodarski razvoj mesta in okolice. Med dosedanjimi dosežki mestne oblasti je izpostavil izgradnjo večnamenske dvorane v Stožicah, na področju prometa zaprtje mestnega središča, projekt BicikeLJ ter izgradnjo točk parkiraj in se pelji (P+R), na področju sociale pa izgradnjo neprofitnih stanovanj ter visok delež vključenosti otrok v vrtce. Ena izmed ključnih nalog mestne oblasti v prihodnje bo celovito urejanje prometa v regiji.

Po ogledu krajšega Opens external link in new windowpromocijskega filma o Ljubljani  je zbrane nagovoril veleposlanik Republike Finske v Ljubljani, gospod Pekka Metso, ki je izpostavil, da sta si Slovenija in Finska v marsičem zelo podobni, prijateljski odnos ter medsebojno razumevanje med državama pa bi lahko – geografski oddaljenosti navkljub – označili kot zgledna. Tudi finske regije se, ne glede na visok nivo razvitosti, soočajo z določenimi neskladji pri razvoju, kar pa regije razumevajo kot izziv in priložnost. Po veleposlanikovih besedah bi lahko Finska predstavljala vzor pri dialogu med državljani, na visokem nivoju sta tudi družbena pripadnost ter vključenost državljanov v odločanje. Ljubljano je označil kot sodobno evropsko mesto, ki dela zelo hitre razvojne korake.

Nato je zbrane pozdravila direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, gospa Lilijana Madjar. Finskim gostom je predstavila problematiko regionalnega razvoja v Republiki Sloveniji ter področno zakonodajo; v predstavitvi se je posebej osredotočila na Ljubljansko urbano regijo, na regionalni razvojni program regije ter delo Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije.

Namestnik direktorice RRA LUR za razvoj, gospod Matej Gojčič, je finsko delegacijo seznanil s prometno politiko v regiji, medtem ko jim je gospa Tina Pezdirc Nograšek (tudi RRA LUR) predstavila delovanje Regionalnega centra kreativne ekonomije (RCKE) in projekta Kreativna mesta ter CCAlps (Kreativna podjetja na območju Alp).

Finske goste so zanimala predvsem vprašanja v zvezi s financiranjem projektov regionalnega pomena, postopek izdelave prostorskih načrtov ter vprašanja s področja razvoja primestnih območij. Kot dobro prakso, ki bi jo lahko uspešno posnemali v Sloveniji, so izpostavili svojo politiko urejanja prometa v regiji ter način sprejemanja regionalnih prostorskih načrtov.

Delegacija je svoj obisk nadaljevala na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Obisk v Sloveniji bodo zaključili v soboto, 12.5.2012.


Files:
IMG_0823.JPG2.2 M
IMG_0820.JPG2.4 M
IMG_0832.JPG2.8 M
13.11.2015

Nagrajen je projekt »Komplet družabnih iger za osebe obolele z demenco/D9«

Včeraj je v Cankarjevem domu potekala podelitev nagrad »Oblikovalski dosežek«, ki jih Društvo...

12.11.2015

RŠS LUR v šolskem/študijskem letu 15/16

Obvestilo delodajalcem v zvezi z izvajanjem sofinanciranja kadrovskega štipendiranja v okviru...

11.11.2015

Javni razpis za sofinanciranje kadrovskih štipendij delodajalcem za šolsko/študijsko leto 2015/2016

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije (sklad) je objavil Javni...