06. 03. 2019

Perfect - Bilateralno srečanje v Kaposváru na Madžarskem

V okviru projekta Perfect smo se predstavniki iz Slovenije v februarju 2019 udeležili bilateralnega Pear to pear (P2P) srečanja v Kaposváru. Pri partnerjih iz Šomodske županije smo se seznanili s finančnim inštrumentom »Zelena mesta«, prek katerega s sredstvi kohezijske politike na Madžarskem spodbujajo mesta, da izboljšujejo in širijo zelene površine v urbanih območjih.

S financiranjem različnih aktivnosti, kot so prenova ali oblikovanje novih mestnih zelenih površin, vpeljevanje novih načinov upravljanja s padavinskimi vodami, podpora lokalnim podjetnikom, prenova stavb, priprava načrtov za vzdrževanje zelenih površin in podobno, izboljšujejo kakovost mestnega okolja ter želijo ohraniti prebivalstvo v malih in srednje velikih mestih. Spoznali smo tudi madžarski sistem prostorskega načrtovanja in vključevanja zelene infrastrukture v prostorske načrte. Zanimiva je uporaba meril t. i. vrednosti biološke aktivnosti, ki se uporabljajo pri izdelavi prostorskih načrtov in spodbuja ohranjanje zelenih površin in izboljševanje njihove kakovosti.

Na prihodnjem P2P srečanju, ki bo potekalo aprila 2019 v Ljubljani, se bomo osredotočili na tematiko vključevanja prebivalcev in ostalih deležnikov v procese prostorskega načrtovanja in v pripravo posameznih projektov zelene infrastrukture.

Več o bilateralnem srečanju na Madžarskem, si lahko preberete v prispevku Slovenian and Hungarian partners meet in Kaposvár.